Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Sernik z pomarańczą i polewą toffi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 350
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smakowity sernik z polewą toffi .Wybornie smakuje.Upieczony w małej blaszce jest dość wysoki . Gdy nie mamy kwadratowej formy możemy upiec go w tortownicy 26 cm.

Sernik z pomarańczą i polewą toffi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik z pomarańczą i polewą toffi

 

  • Masa serowa

 

 

 

  • Polewa toffi:

 

  • 1 szklanka cukru kryształ
  • 2 łyżki wody
  • 500 g śmietany kremówki 36 %

 

  • Dodatkowo:

 

  • herbatniki lub wcześniej upieczony biszkopt pokrojony w 1 cm paski

Sposób przygotowania:

Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Masa serowa: Rozbijamy jajka. Białka ubijamy na sztywno dosypując około 1/2 szklanki cukru .Żółtka ucieramy z cukrem i miękką margaryną. Dodajemy pomału ser ,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę . Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy skórkę z niej otartą .Do masy dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką . Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyścielaną folią wykładamy herbatnikami razem z brzegami lub tj ja to zrobiłam 2 dniowym biszkoptem.Przelewamy masę serową do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1,5 h. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Studzimy. Przygotowujemy polewę toffi.: Do garnka wsypujemy 1 szklankę cukru i wlewamy 2 łyżki wody podgrzewamy by cukier zaczął się karmelizować . Wlewamy śmietanę 36 proc. i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa i nam ona zgęstnieje. Polewamy sernik .
Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Przygotowujemy masę serowa dokładnie miksując skąłdniki
Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Masę łączymy delikatnie z ubitymi wcześniej białkami
Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Przelewamy masę do formy i pieczemy 1,5 godziny .
Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Przygotowujemy polewę toffi ,której warto poświecić trochę czasu.