Sposób przygotowania:
Sernik z pomarańczą i polewą toffi
Masa serowa: Rozbijamy jajka. Białka ubijamy na sztywno dosypując około 1/2 szklanki cukru .Żółtka ucieramy z cukrem i miękką margaryną. Dodajemy pomału ser ,mąkę ziemniaczaną ,śmietanę . Wlewamy sok z pomarańczy i wsypujemy skórkę z niej otartą .Do masy dodajemy ubite wcześniej białka. Mieszamy delikatnie najlepiej drewnianą łyżką . Blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyścielaną folią wykładamy herbatnikami razem z brzegami lub tj ja to zrobiłam 2 dniowym biszkoptem.Przelewamy masę serową do formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 1,5 h. Po upieczeniu sernik zostawiamy na 10 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Studzimy. Przygotowujemy polewę toffi.: Do garnka wsypujemy 1 szklankę cukru i wlewamy 2 łyżki wody podgrzewamy by cukier zaczął się karmelizować . Wlewamy śmietanę 36 proc. i energicznie mieszamy aż powstanie jednolita masa i nam ona zgęstnieje. Polewamy sernik .