Sposób przygotowania:
Biszkopt z prażonym słonecznikiem i bitą śmietaną
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Kiedy białka będą sztywne dorzucić niecałą szklankę cukru pudru, ubić. Do żółtek dodać 2 łyżeczki proszku lub sodę i zamieszać, dodawać do ubitych białek i nadal miksować. W tym czasie nagrzać piekarnik na 220 stopni. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia. Do ubitych jajek dodać delikatnie przesianą mąkę, krótko mieszać. Przelać na blaszkę i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 7min. potem zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 15 minut. Upieczone ciasto od razu wywrócić z blachy "na plecy". Ubić kremówkę, dodać do niej pół szklanki cukru pudru. W rondelku zagotować 50ml wody, gorącą wymieszać z łyżeczką żelatyny, wlewać ostrożnie cały czas miksując - do ubitej śmietany. Włożyć do lodówki niech przestygnie. Mleko w puszce gotować w rondelku z wodą przez około 45min (można lekko nakłuć wieczko). Kiedy zgęstniej wylać na ciasto, przestudzić. Wyłożyć na wierzch bitą śmietanę. Na patelni uprażyć na sucho do zezłocenia ziarna słonecznika. Po przestudzeniu posypać wierzch śmietany. Smacznego :)