Biszkopt z rodzynkami lub owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

po prostu biszkopt.Najlepsze ciasto na świecie

Biszkopt z rodzynkami lub owocami

Składniki:

Biszkopt z rodzynkami lub owocami

 

  • Składniki:
  • 4 pełne łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • sok
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 20 dag rodzynków

Sposób przygotowania:

Biszkopt z rodzynkami lub owocami
Przygotowanie: Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia.Jajka umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny.Białka ubić na sztywną pianę.Rodzynki sparzyć i dokładnie osączyć,po czym przesypać łyżką mąki ( z odmierzonej do biszkoptu). Do ubitej piany dodać żółtka,otartą skórkę z cytryny,partiami mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia,cukier waniliowy,rodzynki i pokrajaną skórkę pomarańczową,delikatnie wymieszać.Nałożyć ciasto do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą dużej tortownicy i piec w gorącym piekarniku 200s.c około 40 minut.Zamiast rodzynków można na cieście ułożyć truskawki.