polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Biszkopt z sokiem z cytryny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt z sokiem z cytryny

Biszkopt z sokiem z cytryny

Składniki:

Biszkopt z sokiem z cytryny

 

  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Biszkopt z sokiem z cytryny
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć cukier z żółtkami do białości. Nie przerywając ucierania dodawać olej, esencję waniliową i sok z cytryny. Z białek ubić pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo wsypywać cukier. Nie przerywając ubijania dodawać masę żółtkową na zmianę z mąką i proszkiem do pieczenia. Piec w temp. 175 st. C przez 50 minut.