motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Biszkopt z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto jest bardzo smaczne i lekkie. Rozpływa się w ustach. Często jest przygotowane w sezonie, gdy są truskawki.

Biszkopt z truskawkami

Składniki:

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt

  • 8 jaj
  • 1 szkl mąki
  • 0,75 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Masa

  • 50 dkg świeżych truskawek
  • 20 dkg masła
  • 0,5 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Biszkopt z truskawkami
Biszkopt; Białka oddzielamy od żółtek. Do miski dajemy białka razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dalej ubijając dodajemy po jednym żółtku. A na koniec delikatnie mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy na wysmarowaną blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni ok. 30 minut.

Masa truskawkowa; Truskawki myjemy i rozgniatamy. Cukier mielimy razem z cukrem waniliowym. Masło ucieramy z przygotowanymi cukrami a następnie dodajemy po troszku rozgniecionych truskawek.

Zimny biszkopt kroimy na pół. Dajemy masę truskawkową i przykładamy drugim biszkoptem. Przygotowane ciasto dajemy do lodówki.

Tagi:

biszkopt