Sposób przygotowania:
Świąteczny biszkopt z makiem
Ciasto: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, delikatnie dodajemy cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 35 minut. Ciasto musi się lekko przyrumienić, sprawdzamy suchość patyczkiem. Masa. Mak zalewamy wrzątkiem- tak by był cały przykryty, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mak zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy wodę i zimny mak dwukrotnie mielimy. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i zapach. Rozpuścić i zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Masę przez chwilę jeszcze podgrzewamy i gorącą przekładamy na rozkrojony biszkoptowy blat. Polewa: Rozpuszczamy palmę i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.