reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Świąteczny biszkopt z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Biszkopt z świąteczną nutą maku - lżejsza wersja makowców co przy tak suto zastawionych stołach ma dla mnie ogromną zaletę.

Świąteczny biszkopt z makiem

Składniki:

Świąteczny biszkopt z makiem

 

  • biszkopt:

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

  • 1 szklanka mąki tortowej

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa

 

  • 1 1/2 szklanki maku

 

  • 3/4 szklanki cukru

 

 

 

  • 1 kostka palmy

 

  • olejek migdałowy ( niekoniecznie)

 

  • Polewa:

 

  • 1/2 kostki palmy

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny biszkopt z makiem
Ciasto: Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, delikatnie dodajemy cukier, po jednym żółtku i już mieszając ręcznie po łyżce mąki. Masę wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 175 stopni około 35 minut. Ciasto musi się lekko przyrumienić, sprawdzamy suchość patyczkiem. Masa. Mak zalewamy wrzątkiem- tak by był cały przykryty, mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mak zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Odlewamy wodę i zimny mak dwukrotnie mielimy. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę i zapach. Rozpuścić i zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia dodać masę makową. Masę przez chwilę jeszcze podgrzewamy i gorącą przekładamy na rozkrojony biszkoptowy blat. Polewa: Rozpuszczamy palmę i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy wszystko razem do połączenia składników i zgęstnienia masy- 5-7 minut. Ciepłą polewę wylewamy na ciasto.