Sposób przygotowania:
Ciasto z makiem
Ciasto :
Białka jajek ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na białą bezę, ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać mak. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 190st około 30-35 minut.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka wymieszać z cukrem i zagotować, w drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać na gorące mleko, zagotować cały czas mieszając, do gorącego budyniu dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż się rozpuści.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować zimną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Białka jajek ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na białą bezę, ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać mak. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 190st około 30-35 minut.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka wymieszać z cukrem i zagotować, w drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać na gorące mleko, zagotować cały czas mieszając, do gorącego budyniu dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż się rozpuści.
Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować zimną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.