SUPERPRZEPIS

Ciasto z makiem

  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Ciasto z makiem Więcej zdjęć (3)

Niby tylko zwykły biszkopt z makiem, ale dodatek kremu nadaje mu dodatkowego uroku i smaku.

Składniki:

Ciasto z makiem

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek,
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maku suchego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z makiem
Ciasto :
Białka jajek ubić na sztywno, następnie dodać cukier i ubić na białą bezę, ubite białka delikatnie połączyć z żółtkami, przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać mak. Ciasto wylać na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp. 190st około 30-35 minut.
Masa budyniowa:
1 szklankę mleka wymieszać z cukrem i zagotować, w drugiej szklance mleka wymieszać budynie, wlać na gorące mleko, zagotować cały czas mieszając, do gorącego budyniu dodać po kawałeczku masło i mieszać, aż się rozpuści.

Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa placki, spód posmarować zimną masą budyniową na masę wyłożyć dżem i przykryć drugim plackiem, schłodzić .
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto z makiem
Spód posmarować kremem budyniowym i dżemem wiśniowym
Ciasto z makiem
Posmarowany spód przykryć drugim plackiem i schłodzić