Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt z białek i maku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt z makiem ma ciekawy wygląd, jest inny od tradycyjnego biszkoptu

Biszkopt z białek i maku

Składniki:

Biszkopt z białek i maku

 

  • 1/2 szkl białka,
  • 1/2 szkl mak,
  • 1/2 szkl mąka,
  • 1/2 szkl cukier puder,
  • 1/4 szkl oliwa,
  • 1 łyzeczka proszek do pieczenia,
  • 1 łyzeczka otarta skórka z pomarańczy,
  • 1/2 łyzeczki aromat migdałowy,
  • 1 łyżka kasza manna,
  • tłuszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z białek i maku
Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Dodać mak, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę, skórkę pomarańczową, aromat i kaszę mannę. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 35 minut w temp 170-180 stopni.