sylwus

sylwus

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

biszkopt--zawsze wychodzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

klasyczny biszkopt 100% udany wypiek

biszkopt--zawsze wychodzi

Składniki:

biszkopt--zawsze wychodzi

 

  • 5jajek
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

biszkopt--zawsze wychodzi
Białka ubijamy ze szczyptą soli.
Żółtka ubijamy z cukrem na gladka masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubite białka.
Wlewamy do nasmarowanej masłem blachy i wysypanej mąką blaszki (ja piekę w mniejszej tortownicy).
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwaga!
Podczas pieczenia, lepiej nie robić w kuchni przeciągów, nie otwierać piekarnika, po upieczeniu jeszcze około 5 minut pozostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku, póżniej uchylić dzrzwiczki na 15 minut, dopiero potem wyjąć ciasto z piekarnika....

Można podczas miksowania dodać kakao...

Tagi:

mak biszkopt