Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Biszkopt ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zamiast śliwek węgierek możemy dać inne owoce.

Biszkopt ze śliwkami

Składniki:

Biszkopt ze śliwkami

 

  • jajka 5 szt
  • mąka tortowa 1 szkl
  • cukier 1 szkl
  • otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śliwki węgierki 1/2 kg
  • bułka tarta 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • cukier puder do posypania
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Biszkopt ze śliwkami
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszysty kogel-mogel. Następnie do ubitych jajek dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, delikatnie wymieszać. Brytfannę wyłożyć pergaminem, posmarować masłem i posypać bułką tartą. Umyte, osuszone, wypestkowane śliwki ułożyć na spodzie brytfanny [przeciętą stroną do góry] i zalać przygotowanym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić w formie. Zimne ciasto wyłożyć do góry dnem, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.