aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Biszkoptowa babka wg Ani

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna babka biszkoptowa

Biszkoptowa babka wg Ani

Składniki:

Biszkoptowa babka wg Ani

 

  • 5 jajek
  • 10 dkg cukru kryształu
  • 10 dkg mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa babka wg Ani
Oddzielić żółtka od białek. Lekko schłodzone białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka starannie utrzeć z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy z żółtek i cukru dodać naprzemiennie po łyżce piany z białek oraz mąki z proszkiem. Całość delikatnie wymieszać. Do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wlać przygotowaną masę. Wyrównać i piec około 30 minut.