RAROSSA

RAROSSA

Kucharz
[Przepisów: 4]

Biszkoptowa rolada jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Łatwa w przygotowaniu rolada z kawałkami jabłek, równie smaczna także z innymi owocami najlepiej świeżymi.

Biszkoptowa rolada jabłkowa

Składniki:

Biszkoptowa rolada jabłkowa

 

 

  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada jabłkowa
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtak oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, do żółtek dodać cukier i cukier waniliowy i miksować na puszystą masę następnie dodać mąkę i wymieszać. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać na jabłka, piec 25-30 minut w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć. Przestygniętą roladę posypać cukrem pudrem.