kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Biszkoptowa rolada mokka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Biszkoptowa rolada nadziewana kremem mokka

Biszkoptowa rolada mokka

Składniki:

Biszkoptowa rolada mokka

 

  • Na biszkopt:
  • 8 żółtek
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem mokka:
  • pół litra homogenizowanej śmietany
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • tabliczka czekolady gorzkiej
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gotowa polewa czekoladowa
  • garść pokruszonych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada mokka
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i ubić razem na puszystą masę.Mąkę i proszek do pieczenia przesiać razem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.Tak przygotowany biszkopt wylać na wyłożoną pergaminem blaszkę o wymiarach 40x40.Piec 10-15 min. a następnie wyciągnąć gotowy biszkopt,lekko przestudzić,wyciągnąć na wilgotną ściereczkę i zrolować.Odstawić do ostygnięcia. Śmietanę podgrzać w garnku,dodać do niej cukier,połamaną czekoladę oraz kawę.Wszystko razem rozpuścić,starać się nie dopuścić do wrzenia.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody i wlać do masy czekoladowo-śmietanowej.Masę odstawić do ostygnięcia a następnie do lodówki na ok 30 min. Gdy masa stężeje rozsmarować ją na biszkopcie a następnie zwinąć biszkopt w roladę.Wierzch rolady oblać polewą czekoladową i obsypać kawałkami orzechów.Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.