Sposób przygotowania:
Biszkoptowa rolada pieczona razem z dynią
Nadzienie:
Obraną, surową dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do warzyw dodać cukier i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę (dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, krótko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na najniższą półkę, piec ok. 25 minut. Wyjąć, odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier, zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
Beza:
Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na sam wierzch rolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 4-5 minut przy włączonym grzaniu tylko od góry.
Obraną, surową dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Do warzyw dodać cukier i cynamon, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę (dołączoną do piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć.
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem i proszkiem do pieczenia na sztywną pianę. Żółtka krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, krótko wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C na najniższą półkę, piec ok. 25 minut. Wyjąć, odwrócić na ściereczkę, zdjąć papier, zwinąć w rulon. Odstawić do ostygnięcia.
Beza:
Białko ubić z cukrem na sztywną pianę, wyłożyć na sam wierzch rolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 4-5 minut przy włączonym grzaniu tylko od góry.