Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Łaciata rolada biszkoptowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łaciata rolada biszkoptowa z dżemem brzoskwiniowym i kawałkami świeżych brzoskwiń. Kolorowa słodycz na powitanie wiosny

Łaciata rolada biszkoptowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Łaciata rolada biszkoptowa

 

  • Ciasto 1:
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao

 

  • Ciasto 2:
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1/6 szkl cukru
  • 1/4 szkl maki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 brzoskwinie + 2 łyżki mąki
  • 30 dag dżemu brzoskwiniowego

Sposób przygotowania:

Łaciata rolada biszkoptowa
Ciasto 1: Białka ubij z solą na sztywna pianę , następnie dodaj cukier , mąkę wymieszaną z proszkiem i ocet. Ciasto podziel na 2 części i do jednej dodaj kakao. Blache wyłóż papierem do pieczenia i na przemian nakładaj łyżką małe kupki ciasta ciemnego i jasnego. Ciasto 2: Białka ubij z solą na sztywną pianę , dodaj cukier i po jednym żółtku. Na końcu wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia. Wylej na ciasto pierwsze. Brzoskwinie obrać pokroić , oprószyć mąką i rozłożyć na cieście. Biszkopt piec 35 minut w temp 180 stopni Upieczone ciasto jeszcze ciepłe posmaruj dżemem i zwiń delikatnie w roladę zabezpieczając przed rozwinięciem ścierką i zostawić do ostygnięcia.
Łaciata rolada biszkoptowa
Blache wyłóż papierem do pieczenia i na przemian nakładaj łyżką małe kupki ciasta ciemnego i jasnego.
Łaciata rolada biszkoptowa
Ciasto drugie wylać równo na ciasto pierwsze
Łaciata rolada biszkoptowa
Brzoskwinie obrać pokroić , oprószyć mąką i rozłożyć na cieście
Łaciata rolada biszkoptowa
Ciasto jeszcze ciepłe posmaruj dżemem i zwiń delikatnie w roladę