Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rolada z musem truskawkowym jest smaczna, delikatna i pięknie się prezentuje.

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • Mus truskawkowy
  • 70-80 dag truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo po łyżce cukru i cukier waniliowy. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Pod koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 8-10 minut. Truskawki umyć, usunąć szypułki, włożyć do rondla, wsypać cukier, zagotować następnie zmiksować. Żelatynę zalać 2-3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje dodać kilka łyżek gorącej wody i dokładnie wymieszać. Do gorących zmiksowanych truskawek wsypać galaretkę, dodać rozpuszczoną żelatynę, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tężejący mus wyłożyć na zimny biszkopt i zwinąć roladę. Odłożyć do lodówki.
Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym
Oczyszczone truskawki włożyć do garnka i zagotować
Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym
Do zmiksowanych truskawek dodać galaretkę i rozpuszczoną żelatynę
Biszkoptowa rolada z musem truskawkowym
Tężejący mus wyłożyć na biszkopt i zwinąć roladę