Rolada truskawkowa 5

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sezonowa rolada z truskawkami , pycha

Rolada truskawkowa 5

Składniki:

Rolada truskawkowa 5

 

  • CIASTO :
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek maku

 

  • MASA :
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 0,5 kostki margaryny ( 125g )
  • 2 szklanki mleka

 

  • PONADTO :
  • 0,5 tabliczki czekolady deserowej
  • truskawki ok. 25 sztuk

Sposób przygotowania:

Rolada truskawkowa 5


Ciasto biszkoptowe

białka ubić z cukrem , dodać żółtka, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak, dokładnie wymieszać.

Przygotować blaszkę o wymiarze 25-40 cm. Ciasto przelać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180c. na około 15 minut.

Masa śmietankowa

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Budyń ugotować na mleku, ostudzić i pod koniec wymieszać z wcześniej utartą margaryna.

Ciasto rozwinąć, wyłożyć większość masy, na kraj od siebie układać truskawki i zwinąć w roladę.

 Gotową roladę polać czekolada, resztkę masy zabarwić na różowo barwnikiem spożywczym i udekorować roladę. Na sam czubek układać truskawki.