lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasto wyszło smaczne delikatne jak puch , do tego czereśnie które wszyscy uwielbiamy polane poziomkowa galaretka.

Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 100 gram mąki tortowej
  • 140 gram cukru
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Dodatkowo:
  • Czereśnie wypestkowane 300 gram( pokrojone w połówki)
  • Galaretka poziomkowa 2 szt
  • Woda 600 ml

 

Sposób przygotowania:

Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką
Ubijamy jaja na puch z cukrem , masa nam podwaja się. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę smaruję margaryną i obsypuję bułka tartą. Przekładam masę biszkoptowa i piekę niecałe 20 minut w 180 stopniach. Galaretkę rozpuszczam w 600 ml wody ( wstawiam do zimnej wody ,szybciej się studzi i tężeje ) Czereśnie myje i wypestkuje , kroje w połówki i odsączam ze soku. Na ostudzony biszkopt kładę połówki czereśni dosyć ciasno i zalewam tężejącą galaretką. Do lodówki na 2 godzinki i można jeść.
Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką
Ubijamy jaja na puch z cukrem , masa nam podwaja się. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy łyżką do połączenia składników.
Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką
Formę smaruję margaryną i obsypuję bułka tartą. Przekładam masę biszkoptowa i piekę niecałe 20 minut w 180 stopniach.
Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką
Na ostudzony biszkopt kładę połówki czereśni dosyć ciasno .
Biszkoptowa tarta z czereśniami i galaretką
Czereśnie zalewam teżejąca galaretką i wkłądam do lodówki na 2 godziny.

Tagi:

biszkopt tarta