Sposób przygotowania:
Ciacho z czereśniami
3/4 mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku wymieszać obie mąki i jajka i wlać do gotującego się mleka energicznie mieszając masę aby nie powstały grudki. Po ugotowaniu masy pozostawić ją do ostudzenia. Gdy masa budyniowa jest zimna, zmiksować Kasię o temperaturze pokojowej i dodawać po łyżce budyniu nadal ucierając. Gotową masę odstawić do schłodzenia.Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając wodę. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Na żółtka wyłożyć pianę, potem przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Biszkopta piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki. Na pierwszy nałożyć część masy, na masę ułożyć czereśnie. Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i czereśnie . Nałożyć ostatni placek, całość pokryć resztą masy, ułożyć czereśnie i posypać ciasto gwiazdkami lub innymi dodatkami.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec dodając wodę. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Na żółtka wyłożyć pianę, potem przesiane obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wszystko połączyć. Masę przelać do tortownicy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Biszkopta piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na trzy placki. Na pierwszy nałożyć część masy, na masę ułożyć czereśnie. Przykryć drugim krążkiem i ponownie wyłożyć masę i czereśnie . Nałożyć ostatni placek, całość pokryć resztą masy, ułożyć czereśnie i posypać ciasto gwiazdkami lub innymi dodatkami.
Natala1210
msewka