Sposób przygotowania:
Tarta z czereśniami
Mąkę, cukry, masło oraz sól wymieszać mikserem, pod koniec dodać żółtko i wyrobić ręcznie ciasto. Zawinąć z folię spożywczą i włożyć na 30 min do lodówki.
Firmę na tartę nasmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, dokładnie przyciskając boki. Nakłuć widelcem i włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę podgrzać lekko z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny (uważać by nie doprowadzić do zagotowania).
Zdjąć z ognia i wymieszać z namoczoną żelatyną, mieszając do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, po czym zalać upieczone ciasto. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie wypestkowane czereśnie przekroić na połówki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać 50 ml wody i sok z cytryny, zagotować. Gotować 5 min. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min. Wymieszać z gorącymi wiśniami do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę z czereśniami wylać na białą masę. Odstawić do stężenia.
Firmę na tartę nasmarować masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, dokładnie przyciskając boki. Nakłuć widelcem i włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Wyjąć i pozostawić do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Śmietanę podgrzać lekko z cukrem, ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny (uważać by nie doprowadzić do zagotowania).
Zdjąć z ognia i wymieszać z namoczoną żelatyną, mieszając do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia, po czym zalać upieczone ciasto. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie wypestkowane czereśnie przekroić na połówki, przełożyć do rondelka, wsypać cukier, wlać 50 ml wody i sok z cytryny, zagotować. Gotować 5 min. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawić na 5 min. Wymieszać z gorącymi wiśniami do rozpuszczenia. Ostudzić i tężejącą galaretkę z czereśniami wylać na białą masę. Odstawić do stężenia.