SUPERPRZEPIS

Tarta z truskawkami

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tarta z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Pyszna delikatna tarta z kremem z bitej śmietany i mascarpone. Całośc udekorowana słodkimi truskawkami i listkami mięty.

Składniki:

Tarta z truskawkami

kruche ciasto

krem

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 250 g serka mascarpone

 

  • oraz
  • 2 łyżki dżemu truskawkowego
  • truskawki ok 450 g
  • kilka listków świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i tartymi migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do schłodzenia do lodówki na 1 godzinkę. Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni.

Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły.

Wystudzone ciasto posmarować dżemem a następnie wyłożyć krem z bitej śmietany i mascarpone.

Na wierzchu udekorować truskawkami i listkami mięty.

Przed podaniem dobrze schłodzić i oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Tarta z truskawkami
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i tartymi migdałami. Dodać masło oraz żółtko i zagnieść ciasto.
Tarta z truskawkami
Następnie schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty, na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 25 minut aż ciasto się zarumieni.
Tarta z truskawkami
Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły.
Tarta z truskawkami
Śmietankę ubić na sztywno, serek mascarpone wymieszać łyżką a następnie porcjami dodawać ubitą śmietanę. Składniki wymieszać delikatnie łopatką aby się połączyły.