ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Tarta z truskawkami i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki i prosty przepis na ciasto z truskawkami i budyniem. Nie potrzeba dużo składników, a ciasto szybko znika.

Tarta z truskawkami i budyniem

Składniki:

Tarta z truskawkami i budyniem

 

  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 90 g margaryny
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • budyń śmietankowy i mleko
  • ok 1/2 kg truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami i budyniem

Przygotowanie tarty

Tarta z truskawkami i budyniem
Ciastem wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajko i mąkę razem z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciastem wyłożyć formę na tartę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić na 10- 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wyjąć i wystudzić.

Przygotowanie budyniu

Tarta z truskawkami i budyniem
Na upieczony spód tarty wyłożyć ciepły budyń

Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu. Przełożyć na ciasto.

Zakończenie ciasta

Tarta z truskawkami i budyniem
Gdy ciasto wystygnie, polać go tężejącą galaretką.

Truskawki, umyć i pokroić na cząstki. Powkładać w jeszcze ciepły budyń. Tartę ostudzić. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu, gdy zacznie tężeć wylać na truskawki.