Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Takie babeczki są bardzo proste w wykonaniu, można je przygotować, gdy akurat mamy ochotę na coś słodkiego. Słodycz ciasta i czekolady przełamują bardzo kwaśne jeżyny. Babeczki są nie tylko proste w wykonaniu, ale również bardzo pyszne.

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

Składniki:

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą

Ciasto biszkoptowe:

Dodatkowo:

  • 1 szklanka jeżyn
  • 5 dag mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe babeczki z jeżynami i czekoladą
1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremek, ja piekłam w kartonowych mini keksówkach, które dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, jeżeli takich nie mamy można upiec w formie na muffiny, wyjdzie nam wtedy więcej sztuk.

3. Jeżyny myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na cieście, lekko wciskając je do środka.

4. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone babeczki studzimy.

5. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy babeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Gdy polewa zastygnie babeczki są gotowe do podania. Smacznego.