światzpiernika

światzpiernika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Biszkoptowe babeczki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i kruche babeczki, które skrywają w środku kawałki czekolady.

Biszkoptowe babeczki z czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe babeczki z czekoladą

 

  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 szklanki maki pszennej
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki oleju
  • kawałki czekolady lub groszki czekoladowe
  • papierowe papilotki do babeczek

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe babeczki z czekoladą
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, mąkę, cukier, olej i wyrabiamy na gładką masę. Dodajemy kawałki czekolady lub groszki czekoladowe i delikatnie mieszamy. Wykładamy ciasto do papilotek - mniej więcej do połowy wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, aż babeczki będą złote. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Biszkoptowe babeczki z czekoladą
Wszystkie składniki ciasta łączymy mikserem w gładką masę.
Biszkoptowe babeczki z czekoladą
Papierowe papilotki napełniamy do połowy ich wysokości.
Biszkoptowe babeczki z czekoladą
Po upieczeniu i wystudzeniu babeczek posypujemy je cukrem pudrem.
Biszkoptowe babeczki z czekoladą
Babeczki przepysznie smakują podane z gorącą czekoladą z dodatkiem brandy.