Sposób przygotowania:
Babeczki z owocami leśnymi galaretką i śmietaną
Masło siekamy nożem albo siekaczką. Składniki wszystkie przekładamy do miski. Zagniatamy ciasto kruche.
Foremki lekko smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (około 20 szt)
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane foremki wkładam do lodówki na około 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy babeczki na złoty kolor około 20-25 minut studzimy. Wyjmujemy z foremek, Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku studzimy. Dno każdej babeczki smarujemy cienko dżemem wkładamy trochę owoców borówki jeżyny i zalewamy tężejącą galaretką. Czekamy aż galaretka zastygnie.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy aż lekko przestygnie. Wody za każdym razem lejemy tylko trochę.
Ubijamy śmietanę z cukrem jak jest już ubita wlewamy chłodną żelatynę. Śmietanę wstawiamy na moment do lodówki.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch babeczek.
Na górę każdej babeczki dajemy jeszcze po kilka owoców i dekorujemy listkami mięty.
POLECAM !!!!
Foremki lekko smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą (około 20 szt)
Ciasto wałkujemy wycinamy krążki wyklejamy foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane foremki wkładam do lodówki na około 30 minut.
Nagrzewamy piekarnik 175 st i pieczemy babeczki na złoty kolor około 20-25 minut studzimy. Wyjmujemy z foremek, Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku studzimy. Dno każdej babeczki smarujemy cienko dżemem wkładamy trochę owoców borówki jeżyny i zalewamy tężejącą galaretką. Czekamy aż galaretka zastygnie.
Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Następnie zalewamy wrzącą wodą mieszamy aż się rozpuści i zostawiamy aż lekko przestygnie. Wody za każdym razem lejemy tylko trochę.
Ubijamy śmietanę z cukrem jak jest już ubita wlewamy chłodną żelatynę. Śmietanę wstawiamy na moment do lodówki.
Śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego dekorujemy wierzch babeczek.
Na górę każdej babeczki dajemy jeszcze po kilka owoców i dekorujemy listkami mięty.
POLECAM !!!!
gusia1000