Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Biszkoptowe babeczki z nadzieniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Szybkie,( bo wystarczy 30 min aby były gotowe na nieoczekiwaną zachciankę) biszkoptowe babeczki nadziewane dowolnymi owocami wg własnych upodobań.

Biszkoptowe babeczki z nadzieniem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkoptowe babeczki z nadzieniem

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • ok. pół słoika wiśni np.Smak lata Vortumnus
  • mogą być jagody lub inne owoce
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe babeczki z nadzieniem
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę, następnie dodawać po jednym żółtku, a na koniec dodać przesianą mąkę delikatnie mieszając. Można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia, ale nie jest to konieczne. Gotowe ciasto wykładać do silikonowych foremek na babeczki, lub do blachy wyłożonej papilotkami (ja nie smarowałam masłem i nie oprószałam bez problemu odchodziły) do połowy. Nałożyć ok. łyżeczki wiśni lub po kilka owoców jagód, przykryć resztą ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 min. w temp. 180° C do suchego patyczka. Aby nie opadły po upieczeniu należy zostawić je w lekko uchylonym piekarniku. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Biszkoptowe babeczki z nadzieniem
Do ubitych na sztywną pianę białek dodawać po jednym żółtku.
Biszkoptowe babeczki z nadzieniem
Babeczki wyłożyć połową ciasta i dodawać po pół łyżeczki wiśni deserowych.
Biszkoptowe babeczki z nadzieniem
Można dodać jagody lub inne owoce, wg uznania.
Biszkoptowe babeczki z nadzieniem
Nałożone owoce lub powidło przykryć resztą ciasta.