Sposób przygotowania:
Tort kawowo-brzoskwiniowy w szachownice
Przepis na jasny biszkopt: Na samym początku należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę do momentu aż nie można wylać ich z miski.W końcowym etapie ubijania białek dodajemy powoli cukier a w następnej kolejności żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy je delikatnie wmieszać do ciasta. Do wymieszania wykorzystałam szpatułkę. Następnie tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków nie musimy niczym smarować. Następnie do tortownicy powoli przełożyłam masę na ciasto. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut aż wbita wykałaczka będzie sucha. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię ( proponuję wysokość 60 cm na dywanik :) aby nie uszkodzić ciasta ani kafelek w kuchni ). W ostatnim etapie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty.. Przepis na kakaowy biszkopt: Na samym początku należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę do momentu aż nie można wylać ich z miski.W końcowym etapie ubijania białek dodajemy powoli cukier a w następnej kolejności żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenną i kakao należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy je delikatnie wmieszać do ciasta. Do wymieszania wykorzystałam szpatułkę. Następnie tortownicę o wymiarach 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Boków nie musimy niczym smarować. Następnie do tortownicy powoli przełożyłam masę na ciasto. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut aż wbita wykałaczka będzie sucha. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię ( proponuję wysokość 60 cm na dywanik :) aby nie uszkodzić ciasta ani kafelek w kuchni ). W ostatnim etapie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 2 blaty. Dobre rady do pieczenia biszkoptów: - wyciągając biszkopt z blaszki warto nożykiem oddzielić boki od tortownicy - aby zlikwidować z biszkopta górkę po wyjęciu z tortownicy warto odwrócić do góry nogami - biszkopty warto upiec dzień wcześniej, ale po wystygnięciu przykryć ściereczką Przepis na masę cappuccino - mascarpone: Serek mascarpone należy zmiksować z cappuccino. Następnie w 1/4 szklanki gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i przestudzamy. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę, powoli dodajemy cukier dalej miksując. Następnie powoli przelewamy ostudzoną żelatynę nadal miksując. Ubiją masę łączymy z serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy.Przepis na masę mascarpone:Serek mascarpone należy wymieszać z cukrem pudrem. W kolejnym kroku ubijamy na sztywno kremówkę. Ubitą śmietanę na sztywno łączymy z wymieszanym serkiem mascarpone i dokładnie delikatnie mieszamy Wykonanie tortu: Upieczone biszkopty przecinamy łącznie na 4 blaty. Następnie wycinamy z nich 3 różnej wielkości koła. W moim przypadku wszystkie blaty poukładałam na sobie przyłożyłam średni talerzyk i ostrym nożem wycięłam największy krąg, a później od mniejszego talerzyka kolejny. W kolejnym etapie biszkopty nasączyłam naparem z kawy rozpuszczalnej. W kolejności ciemny-jasny-ciemny poukładałam w jeden blat i wyłożyłam masą cappuccino - mascarpone. Położyłam na 1 blacie 2 blat poukładany z pierścieni: jasny-ciemny-jasny wyłożyłam drobno pokrojonymi brzoskwiniami z puszki a następnie masą mascarpone i przykryłam 3 blatem z pierścieni w kolejności:ciemny-jasny-ciemny i wyłożyłam masą cappuccino - mascarpone. Gotowe warstwy przykryłam kolejnym blatem biszkoptowym w kolejności: jasny - ciemny - jasny.Górę i boki osmarowałam dokładnie masą mascarpone. Boki obsypałam wiórkami z gorzkiej czekolady. Górę przystroiłam pojemniczkiem do wyciskania mas i kremów. Tort schłodziłam w lodówce przez około 3 godziny. Był bardzo Smaczny!! Polecam!!
Konczi
marietta
-Natka-
szpileczka