dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis mamy, który lekko zmodyfikowałam. Pyszne ciasto z kremem kokosowym i dżemem brzoskwiniowym. Nebo w gębie :)

Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe

Składniki:

Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe

 

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (400 g)
  • 600 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 200 g wiórek kokosowych
  • sok z 1 cytryny + 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe
Biszkopt makowy: białka jajek ubijamy na sztywno z cukrem, a następnie po jednym żółtku i dokładnie miksujemy po każdym. Kolejno dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy. Masę wylewamy do blaszki 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 30-40 min. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa blaty. Białą czekoladę roztapiamy na parze lub w kąpieli wodnej i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy ostudzoną ale płynną czekoladę i krótko mieszamy. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową ponczu. Rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy i wykładamy połowę masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który nasączamy resztą ponczu i smarujemy pozostałym kremem. Schładzamy ciasto w lodówce. Smacznego :)