kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Biszkoptowe ciasto z owocami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekki biszkopt z dodatkiem owoców i migdałowych płatków

Biszkoptowe ciasto z owocami i migdałami

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z owocami i migdałami

 

  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie płatków migdałowych
  • owoc np. truskawki, brzoskwinie, nektarynki, banany

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z owocami i migdałami
Jajka parzymy wrzątkiem Żółtka oddzielamy i ucieramy z cukrem, Margarynę rozpuszczamy na lekkim ogniu, studzimy i dodajemy do żółtek tartych z cukrem Dodajemy do tego 2 łyżki oleju. Mieszamy dodając mąkę, proszek do pieczenia , pół paczki płatków migdałowych, dokładnie mieszamy na jednolite ciasto. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do reszty ciasta delikatnie mieszając do połączenia składników Przekładamy masę do tortownicy, wysmarowanej i podsypanej bułką tarta. Na wierzch ciasta wrzucamy owoce - nie za dużo! i posypujemy płatkami migdałowymi Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 30min w 180 st. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki i tak go studzimy.