Sposób przygotowania:
Biszkoptowe ślimaczki dla dzieci
Żółtka utrzeć do białości z 6 kopiastymi łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę z resztą cukru, wyłożyć na utarte żółtka. Obydwa rodzaje mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sitko bezpośrednio na pianę. Całość ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Uwaga: masy nie można mieszać zbyt energicznie, bo piana może opaść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie rozsmarować przygotowane ciasto. Piec około 10 minut w temp190-210stC. Upieczony biszkopt zsunąć na dużą ściereczkę posypaną cukrem. Usunąć papier do pieczenia, gorące ciasto zwinąć w rulon za pomocą ściereczki. Przełożyć na deskę kuchenną, zostawić do ostygnięcia. Zimną roladę pokroić w plastry o szerokości 3-4 cm. Z podanej ilości składników otrzymuje się około 10-12 plastrów. Przygotować ślimaczki: jeden plasterek ciasta ostrożnie rozwinąć, posmarować marmoladą, ponownie zrolować 3/4-będzie to skorupka ślimaczka, a drugi koniec zwinąć i powstanie tułów. Cukier puder przesiać przez sitko, utrzeć z odrobina wody na gęsty lukier. Za pomocą kilku kropel przyklejać oczy z pastylek czekoladowych. Pałeczki lukrecji pokroić na krótkie kawałki. Główki ślimaków ponakłuwać, w powstałe otwory ostrożnie wsunąć kawałek lukrecji, tak by powstały różki. Gotowe ślimaczki delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
msewka
Julian85
mamqa
misia13
mamqa
Zrobiłam dopiero dzisiaj, w sierpniu tak wyszło że się przeprowadzaliśmy wiec nie było urodzinek... Ale są przepyszne i bardzo proste do zrobienia (choć myślałam inaczej). polecam wszystkim :) Szkoda że nie mogę drugiej piąteczki dać...