Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1011]

Quiche z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Quiche świetnie nadaje się do podania i na ciepło, i na zimno. Jedna z moich ulubionych wersji tego dania to ta z boczkiem, papryką i cebulą.

Quiche z boczkiem

Składniki:

Quiche z boczkiem

Na kruche ciasto:

Na farsz i zalewę śmietanowo-jajeczno-serową

Sposób przygotowania:

Quiche z boczkiem

Przygotowanie kruchego ciasta

Quiche z boczkiem
Kruche ciasto nakłuwamy i pieczemy na złocisty kolor

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie zagniatamy ciasto ręką.

Ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.

Pieczemy przez ok. 25 minut.

Przygotowanie farszu

Quiche z boczkiem
Przygotowujemy farsz z papryki, cebuli i boczku

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w krótkie i cienkie paseczki.

Boczek smażymy na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, smażymy. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.

Przygotowanie zalewy śmietanowo-jajeczno-serowej

Quiche z boczkiem
Przygotowujemy zalewę z jajek, śmietany i sera

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Jajka wbijamy do miski i rozmącamy. Dodajemy śmietanę, ser i przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, suszoną natkę pietruszki), mieszamy.

Wyłożenie farszu

Quiche z boczkiem
Na kruche ciasto wykładamy boczek, paprykę i cebulę

Na kruche ciasto wykładamy farsz.

Pieczenie

Quiche z boczkiem
Na farsz wylewamy zalewę

Na farsz wylewamy zalewę śmietanowo - jajeczno - serową.

Danie wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.

Podajemy na ciepło lub na zimno.

Tagi:

danie quiche