Sposób przygotowania:
Quiche z boczkiemPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy żółtko, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie zagniatamy ciasto ręką.
Ciasto owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C.
Pieczemy przez ok. 25 minut.
Przygotowanie farszu
Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w krótkie i cienkie paseczki.
Boczek smażymy na patelni. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, wrzucamy paprykę i cebulę, smażymy. Dodajemy po szczypcie soli i pieprzu.
Przygotowanie zalewy śmietanowo-jajeczno-serowej
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka wbijamy do miski i rozmącamy. Dodajemy śmietanę, ser i przyprawy (sól, pieprz, czosnek granulowany, suszoną natkę pietruszki), mieszamy.
Wyłożenie farszu
Na kruche ciasto wykładamy farsz.
Pieczenie
Na farsz wylewamy zalewę śmietanowo - jajeczno - serową.
Danie wstawiamy do piekarnika, pieczemy w 180 st. C przez 35 minut.
Podajemy na ciepło lub na zimno.