kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 982]

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny gulasz. Przygotowany z szynki wieprzowej z dodatkiem soczewicy i kiszonej papryki. Polecam.

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną

 

  • 60 dag szynki wieprzowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżka smalcu
  • 2 i 3/4 szkl wody
  • listek laurowy
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 7 łyżek z sporym czubkiem czerwonej soczewicy
  • 1 duża kiszona papryka
  • sól prowansalska do gulaszu

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną
Mięso myjemy i osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do miski i wsypujemy przyprawy, mieszamy. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy cebulę w kostkę, czosnek w kosteczkę.

Na rozgrzanym smalcu smażymy pokrojone warzywa i mięso przez kilka minut, przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Wkładamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy przez około 1 godzinę. W tym czasie kroimy kiszoną paprykę w kostkę.

Do gulaszu dodajemy soczewicę, a po następnych 10 minutach dokładamy pokrojoną paprykę. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną
Do pokrojonego mięsa wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kostkę.
Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną
Mięso smażymy z cebulą, czosnkiem na smalcu.
Gulasz wieprzowy z soczewicą i papryką kiszoną
Soczewicę wsypujemy do gotującego się gulaszu.