Sposób przygotowania:
Placki Eli z botwinkąprzygotowanie składników

Z botwinki odciąć buraczki, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście i łodygi pokroić.
przygotowanie składników cd

Cebule obrać z łupinek i drobniutko pokroić.
przygotowanie składników cd

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Tarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok ziemniaczany zostawić żeby skrobia się odstała. Sok zlać z nad skrobi. Skrobię dodać do ziemniaków.
przygotowanie placków

Do miski z ziemniakami dodać botwinkę, cebulę, jajka, mąkę pszenną, czosnek granulowany, sól i pieprz.
przygotowanie placków cd

Wszystkie składniki placków wymieszać.
przygotowanie placków cd

Na patelni rozgrzać olej , nakładać łyżką ciasto i smażyć chrupiące placki z obu stron na rumiano. Placki podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Weronka
eli_555
Dziękuję, placki były pyszne.