eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1635]

Placki Eli z botwinką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam placki z ziemniaków i botwinki. Podałam je z dodatkiem kwaśnej śmietany. Placki wyszły pyszne.

Placki Eli z botwinką

Składniki:

Placki Eli z botwinką

warzywa

pozostałe składniki placków

dodatki

Sposób przygotowania:

Placki Eli z botwinką

przygotowanie składników

Placki Eli z botwinką
Łodygi i liście pokroić, Obrane buraczki zetrzeć na tarce.

Z botwinki odciąć buraczki, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Liście i łodygi pokroić.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z botwinką
Obrane z łupinek cebule drobniutko pokroić.

Cebule obrać z łupinek i drobniutko pokroić.

przygotowanie składników cd

Placki Eli z botwinką
Obrane i opłukane ziemniaki zetrzeć na tarce z małymi oczkami.

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Tarte ziemniaki odcisnąć z soku. Sok ziemniaczany zostawić żeby skrobia się odstała. Sok zlać z nad skrobi. Skrobię dodać do ziemniaków.

przygotowanie placków

Placki Eli z botwinką
Do ziemniaków dodać pozostałe składniki placków.

Do miski z ziemniakami dodać botwinkę, cebulę, jajka, mąkę pszenną, czosnek granulowany, sól i pieprz.

przygotowanie placków cd

Placki Eli z botwinką

Wszystkie składniki placków wymieszać.

przygotowanie placków cd

Placki Eli z botwinką

Na patelni rozgrzać olej , nakładać łyżką ciasto i smażyć chrupiące placki z obu stron na rumiano. Placki podawać z kwaśną śmietaną. Smacznego!