Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Biszopcik z jagodami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki i smaczny biszkopt z jagodami i galaretką.

Biszopcik z jagodami i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszopcik z jagodami i galaretką

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 szkl mąki tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 1/2 litra jagód
  • 1 galaretka o smaku owoców leśnych

Sposób przygotowania:

Biszopcik z jagodami i galaretką
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie wsypujemy mąkę tortową oraz ziemniaczaną. Na końcu wsypujemy proszek i mieszamy mikserem. Pieczemy na wyłożonej papierem tortownicy około 30 minut w temp. 175 stopni. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody, studzimy. Na ostudzonym biszkopcie układamy jagody. Owoce zalewamy tężejącą galaterką. Wstawiamy do lodówki.
Biszopcik z jagodami i galaretką
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo wsypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Następnie naprzemiennie wsypujemy mąkę tortową oraz ziemniaczaną. Na końcu wsypujemy proszek i mieszamy mikserem.
Biszopcik z jagodami i galaretką
Pieczemy na wyłożonej papierem tortownicy około 30 minut w temp. 175 stopni.
Biszopcik z jagodami i galaretką
Z upieczonego biszkoptu zdejmujemy papier.
Biszopcik z jagodami i galaretką
Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wrzącej wody, studzimy. Na ostudzonym biszkopcie układamy jagody. Owoce zalewamy tężejącą galaterką. Wstawiamy do lodówki.