paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne wilgotne ciemne ciasto przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i słodką bita śmietaną.

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan

 

  • jajka 4 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka 1 szklanka
  • olej 1/4 szklanki
  • woda 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • kakao 2 łyżki
  • dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
  • śmietana kremówka 400 ml
  • śmietan fix 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Wodę i olej wymieszać razem. Żółtka ubić z cukrem. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wlać olej z wodą. Ciasto wymieszać z kakao. Do ciasta dodać ubita na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do formy piecz 40-45 minut, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno ze śmietan fixami dodać do smaku również cukier. Ciasto rozkroić. Jeden krążek posmarować dżemem a następnie częścią bitej śmietany. Przykryć drugim płatem ciasta i wyłożyć na wierzch resztę śmietany.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę i proszek do pieczenia.
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Do ciasta dodać ubita na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Jeden krążek posmarować dżemem porzeczkowym
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietan
Przykryć drugim płatem ciasta i wyłożyć na wierzch resztę śmietany.