cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Delikatny biszkopt, pyszna masa jabłkowa i bita śmietana - połączenie, które rozpływa się w ustach! :)

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną

 

  • BISZKOPT
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA JABŁKOWA
  • 1kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 4 łyżki cukru
  • ŚMIETANA
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50g czekolady

Sposób przygotowania:

Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Przygotować biszkopt: Białka lekko solimy i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąki, olej i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy przez 25 min w temp 160*C. Przygotować masę jabłkową: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane jabłka zagotowujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. Przygotować śmietanę: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Upieczony, ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Smacznego! 
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Etap 1 - przygotować biszkopt i podzielić na 2 części
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Etap 2 - przygotować masę jabłkową i wyłożyć na spód biszkoptu
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Etap 3 - przygotować bitą śmietanę i wyłożyć na kolejną warstwę biszkoptu
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Etap 4 - całość posypać startą czekoladą