Sposób przygotowania:
Biszkopt z jabłkami i bitą śmietaną
Przygotować biszkopt: Białka lekko solimy i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku, ciągle mieszając. Następnie dodajemy mąki, olej i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Pieczemy przez 25 min w temp 160*C. Przygotować masę jabłkową: jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane jabłka zagotowujemy z cukrem. Następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Odstawiamy do ostygnięcia i stężenia. Przygotować śmietanę: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Upieczony, ostudzony biszkopt dzielimy na 2 części. Na spód wykładamy masę jabłkową. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Na koniec wykładamy bitą śmietanę i posypujemy startą czekoladą. Smacznego!