Sposób przygotowania:
Ciasto z masą chałwową i bitą śmietaną
Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno, dodając powoli cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku i ubijamy. Bakalie mieszamy w misce, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i ponownie mieszamy. Taką mieszankę wsypujemy do masy jajecznej i łączymy razem. Masę dzielimy na pół i pieczemy dwa blaty po pół godziny w temp 180 st (blachę należy koniecznie dobrze wysmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia). Blaty ostudzić Masa chałwowa: Masło ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy pokruszoną chałwę i ucieramy aż masa będzie gładka. Bita śmietana: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, a następnie pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywno. Dodajemy żelatynę i ponownie miksujemy. Przełożenie: blat bakaliowy masa chałwowa blat bakaliowy bita śmietana płatki migdałów.