Sposób przygotowania:
Ciasto z truskawkami galaretką i śmietaną
Przygotowanie biszkoptu
Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie. Masę wlewamy na .blachę 25/40 wyłożoną papierem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut.
Truskawki myjemy obieramy z szypułek. 15-20 truskawek miksujemy blenderem.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Zalewamy gorącą wodą mieszamy studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrem można dać więcej jak lubimy bardziej słodko. Pod koniec ubijania wlewamy chłodną żelatynę chwilę jeszcze mieszamy. Odejmujemy białą śmietanę do dekoracji a do pozostałej większej części dodajemy mus truskawkowy mieszamy.
Tak przygotowaną śmietanę wylewamy na biszkopt .Ciasto wkładamy do lodówki na chwilę aby śmietaną lekko zastygła.
Na śmietanie układamy truskawki ja miałam dosyć duże dlatego kroiłam je na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w litrze wody studzimy i tężejącą wylewamy na truskawki.
Ciasto odstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka i dekorujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
POLECAM!!!!
Do miski wbijamy białka ubijamy dodając stopniowo cukier cały czas ubijamy. Do dobrze ubitych białek dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia mieszamy ale już ręcznie. Masę wlewamy na .blachę 25/40 wyłożoną papierem. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 20 minut.
Truskawki myjemy obieramy z szypułek. 15-20 truskawek miksujemy blenderem.
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje. Zalewamy gorącą wodą mieszamy studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrem można dać więcej jak lubimy bardziej słodko. Pod koniec ubijania wlewamy chłodną żelatynę chwilę jeszcze mieszamy. Odejmujemy białą śmietanę do dekoracji a do pozostałej większej części dodajemy mus truskawkowy mieszamy.
Tak przygotowaną śmietanę wylewamy na biszkopt .Ciasto wkładamy do lodówki na chwilę aby śmietaną lekko zastygła.
Na śmietanie układamy truskawki ja miałam dosyć duże dlatego kroiłam je na pół.
Galaretkę rozpuszczamy w litrze wody studzimy i tężejącą wylewamy na truskawki.
Ciasto odstawiamy do lodówki aby galaretka stężała.
Pozostałą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego albo do woreczka i dekorujemy ciasto.
Ciasto wstawiamy do lodówki aby galaretka dobrze zastygła.
POLECAM!!!!
gusia1000