reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bitki ala gyros

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

To pyszne danie- i coś zupełnie innego od naszego tradycyjnego schabowego. a robi się w przysłowiowy kwadrans

Bitki ala gyros

Składniki:

Bitki ala gyros

 

  • 8 plastrów schabu b/k

 

  • cebula

 

 

  • 2 łyżki przyprawy gyros

 

 

  • olej do smażenia

 

  • 1/2 litra bulionu/wywaru warzywnego/ rosołek

Sposób przygotowania:

Bitki ala gyros
Jeżeli będziemy używać rosołku to rozpuszczamy go 1/2 l ciepłej wody. Schab rozbijamy tłuczkiem do mięsa, nie za cienko. Każdy kawałek solimy i lekko posypujemy pieprzem, a następnie oprószamy mąką. Obsmażamy na gorącym oleju i przekładamy do rondla w którym będzie się mięso dusić, dodajemy przyprawy i podlewamy bulionem ( ja miałam rosół drobiowy) Dusimy do miękkości około 20 minut. Uduszone mięso wyjmujemy, powstały sos miksujemy na gładko i gotowe:)