Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Wołowe bitki z leśnym smaczkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Małe bitki z ligawy wołowej uduszone w aromatycznym sosie ( z grzybami, rozmarynem, suszonymi śliwkami i oczywiście z dużą ilością cebuli ). Bitki to potrawa z cyklu tych , które lepiej przygotowywać w większej ilości .

Wołowe bitki z leśnym smaczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wołowe bitki z leśnym smaczkiem

 

 

Sposób przygotowania:

Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Ligawę przed pokrojeniem oczyścić z błonek jeśli są.

Pokroić w plastry i od razu posmarować olejem by mięso nie nabrało sinego koloru ( krew , a w zasadzie hemoglobina utlenia się i mięso robi się szarawe - na smak to nie wpłynie ale brzydko wygląda - olej odcina dopływ powietrza ).

Rozklepać plastry mięsa ( przez folię spożywczą ) na cienkie płaty.

Posypać solą, pieprzem i papryką.

Odłożyć na chwilę by przeszły przyprawami.

Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie .

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i masło.

Wrzucić rozmaryn.

Na gorący tłuszcz kłaść bitki i smażyć po kilka minut z każdej strony do zrumienienia.

Obrać i pokroić drobno cebule- dorzucić do zrumienionych bitek.

Dołożyć śliwki, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, goździk, piernik i smażyć mieszając aż cebula się zeszkli.

Przełożyć do garnka.

Na patelnię wlać grzyby wraz z wodą w której się moczyły i zagotować by odzyskać cały smak ze smażenia mięsa.

Przelać do garnka. Dolać resztę wody. Wlać łyżkę maggi.

Dusić pod przykryciem na bardzo małym gazie ok. 2 godzin , aż bitki będą miękkie i kruche ( płyn odparuje w tym czasie do objętości 1,5 szklanki).

Doprawić sos do smaku, maggi, utartym piernikiem , papryką mieloną, pieprzem.



Podaję z kaszą jęczmienną i kiszonymi ogórkami lub surówką z kiszonych ogórków i pora.
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Pociętą na plastry ligawę rozklepać na plastry i przyprawić
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Namoczyć grzyby zalewając je wodą i odstawiając
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Bitki obsmażyć na gorącym tłuszczu na rumiano
Wołowe bitki z leśnym smaczkiem
Zalać wodą usmażone bitki- zeszkloną cebulę -grzyby i przyprawy