Sposób przygotowania:
Bitki wołowe z włoską nutą
Grzyby namoczyć zalewając wrzątkiem.Wołowinę pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) i rozklepać na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa .Posypać szczyptą pieprzu i polać olejem . Wetrzeć go w mięso. Ułożyć bitki jedną na drugiej i zostawić na 30 minut by mięso skruszało. Rozgrzać olej z masłem i zrumienić na tłuszczu mięso. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem w którym sie smażyły.
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Dodać do bitek. Dorzucić przekrojone na połówki grzyby, jałowiec, goździki i rozmaryn . Wlać wodę z moczenia grzybów i 1,5 szklanki wody. Lekko posolić .Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.Dolać wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli. Doprawić do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .
Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Dodać do bitek. Dorzucić przekrojone na połówki grzyby, jałowiec, goździki i rozmaryn . Wlać wodę z moczenia grzybów i 1,5 szklanki wody. Lekko posolić .Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.Dolać wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli. Doprawić do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .
-Natka-
Babciagramolka
Jeszcze tylko kasze i buraczki dogotuje i obiadek gotowy
2milutka