Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bitki wołowe z włoską nutą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Zainspirował mnie włoski przepis na bitki -,,Braised beef with porcini mushrooms"

Bitki wołowe z włoską nutą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wołowe z włoską nutą

 

  • 50 dag wołowiny na bitki ( ja kupiłam piękne grube gulaszowe i z niego zrobiłam biteczki)
  • 4 cebule
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1 pełna łyżka koncentratu pomidorowego
  • 10 dużych kapeluszy suszonych prawdziwków lub podgrzybków ( lub kozaków )
  • 1/4 szklanki czerwonego pół słodkiego wina ( w oryginale wytrawne ale ja nie toleruję wytrawnego wina w potrawach)
  • 1 łyżka jagód jałowca
  • 2 goździki
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony czarny
  • oregano suszone
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Bitki wołowe z włoską nutą
Grzyby namoczyć zalewając wrzątkiem.Wołowinę pokroić w cienkie plasterki ( w poprzek włókien ) i rozklepać na cienkie plastry tłuczkiem do mięsa .Posypać szczyptą pieprzu i polać olejem . Wetrzeć go w mięso. Ułożyć bitki jedną na drugiej i zostawić na 30 minut by mięso skruszało. Rozgrzać olej z masłem i zrumienić na tłuszczu mięso. Przełożyć do garnka razem z tłuszczem w którym sie smażyły.



Cebulę obrać i bardzo drobno pokroić . Dodać do bitek. Dorzucić przekrojone na połówki grzyby, jałowiec, goździki i rozmaryn . Wlać wodę z moczenia grzybów i 1,5 szklanki wody. Lekko posolić .Dusić ok. 2 godziny aż bitki będą bardzo miękkie.Dolać wino i dołożyć koncentrat. Dusić jeszcze 30 minut. Sos powinien się zredukować do objętości 3/4 szklanki , a sos zagęści się przez rozgotowanie cebuli. Doprawić do smaku oregano, pieprzem , szczyptą soli i cukru ( usunąć rozmaryn i jagody jałowca by się nie ,, pałętały po sosie) .
Bitki wołowe z włoską nutą
Pokrojone na plastry - rozklepane - popieprzone i natarte olejem mięso odstawić na 30 minut
Bitki wołowe z włoską nutą
Bitki podsmażyc do zarumienienia na maśle z olejem
Bitki wołowe z włoską nutą
Mieso przełożyć do garnka -dołożyć pokrojoną drobno cebulę - przyprawy i grzyby
Bitki wołowe z włoską nutą
Do miękkiego miesa dodać wino - koncentrat -dusić jeszcze chwilę a potem doprawić