misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Bitki duszone

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Polędwiczki podajemy na półmisku obłożone ryżem i posypane obficie zieleniną.

Bitki duszone

Składniki:

Bitki duszone

 

  • 1/2 kg polędwiczek
  • łyżka mąki
  • łyżka tłuszczu
  • 2 cebule
  • 20 dkg pomidoów
  • 3 grzybki z octu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania:

Bitki duszone
Polędwiczkę pokrajać w skośne kawałki,oprószyć mąką i lekko obrumienić na tłuszczu.Przełożyc do rondla.Cebulkę posiekać,zrumienić na pozostałym tłuszczu i dodać do mięsa.Dusić kilka minut na wolnym ogniu. Pomidory sparzyć ,zdjąć skórkę i pokroić w plastry, dodać do mięsa,pomieszać, oprószyć solą i pieprzem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 min.Odstawić, wymieszać sos ze śmietaną, przyprawić do smaku i gotowe. Jako dodatek pasują do tego warzywa gotowane i surówki.