ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Bitki schabowe duszone w porach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bitki schabowe to doskonała odmiana na kotlety schabowe. Bitki są kruche. Duszone z porami smakują doskonale.

Bitki schabowe duszone w porach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Bitki schabowe duszone w porach

 

  • kolety schabowe bez kości 5 sztuk,
  • mąka pszenna 1/2 szklanki+1 łyżeczka pieprzu+1 łyżeczka soli,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • pory 6 sztuk średnie,
  • kucharek 1 łyżka,
  • woda 3 szklanki,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa wpłynie 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe duszone w porach
Kotlety schabowe bez kości rozbić dość cienko, obtoczyć w mące wymieszanej z solą i pieprzem, kłaść na gorący olej i zrumienić z każdej strony.

Kotlety zsunąć na 1 bok garnka, wsypać drobno pokrojone pory (pory dobrze opłukać i usunąć mocno zielone łodygi), posypać kucharkiem i podsmażać z 3 minuty, zamieszać.

Następnie wlać wody i pod przykryciem dusić z 15 minut, gotowe zdjąć z ognia, do smaku dodać przyprawę w płynie, pieprz mielony.
Bitki schabowe duszone w porach
Birki powinny być dość cienko rozbite.
Bitki schabowe duszone w porach
Ciemno zielone łodygi porów odciąć, mogą być gorzkie.
Bitki schabowe duszone w porach
Soso z duszonych porów, bitek jest rewelacyjny.