iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Duszony schab po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobry aromatyczny schabik

Duszony schab po staropolsku

Składniki:

Duszony schab po staropolsku

 

  • 1/2 kg schab bez kości,
  • 2 szt cebula biała,
  • 1 ząbek czosnek,
  • pieprz biały Prymat,
  • oliwa,
  • 1 łyżka przecier pomidorowy,
  • Sól,
  • 1 łyżka mąka

 

Sposób przygotowania:

Duszony schab po staropolsku
Schab myjemy suszymy papierowym ręcznikiem i tniemy na plasterki ok 1 cm i lekko rozbijamy .Solimy doprawiamy pieprzem i otaczamy w mące . smażymy na złoty kolor z obu stron .Lekko podlewamy wodą z rozpuszczoną kostką bulionową i dusimy pod przykryciem . Na drugiej patelni na rozgrzanym maśle smażymy pokrojoną w piórka cebulę ,solimy ją dodajemy pieprzu do smaku . Gdy cebula jest miękka dodajemy do niej przecier pomidorowy i wyciśnięty czosnek ,mieszamy -podsmażamy . Gdy bulion w bitkach się zredukuje dodajemy do nich podsmażoną cebule z przecierem .Mieszamy i razem dusimy jeszcze chwilkę .Podajemy do ryzu albo ziemniaczków .

Tagi:

beza schab bezy