pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bitki z dzika ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bitki z szynki dzika pieczone ze śliwką.

Bitki z dzika ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki z dzika ze śliwką

 

  • szynka z dzika 6 plastrów
  • śliwki suszone 6 sztuk
  • sól zmiękczająco mięso do posypania
  • pieprz czarny mielony do posypania

Sposób przygotowania:

Bitki z dzika ze śliwką
Z szynki dzika wykrawamy 6 plastrów. Rozbijamy je tłuczkiem. Posypujemy solą zmiękczającą mięso raz pieprzem czarnym. Odstawiamy w chłodne miejsce. Śliwki zalewamy wrzątkiem i moczymy około 30 minut. Po tym czasie na każdy plasterek szynki kładziemy po śliwce. Zwijamy i owijamy folią aluminiową (matową stroną na zewnątrz). Tak przygotowane mięso wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu bitki polewamy słodki sosem pieczeniowym. Podałem z kiszką ziemniaczaną. Smacznego.
Bitki z dzika ze śliwką
Z szynki dzika wykrajamy kilka plastrów
Bitki z dzika ze śliwką
W każdym plasterek zawijamy wymoczoną śliwkę
Bitki z dzika ze śliwką
Bitki zawijamy w folię aluminiową i układamy na blaszce
Bitki z dzika ze śliwką
Pieczemy około 50 minut. Powstałym sosem polewamy bitki