ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Wątróbka z kurczaka z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

U nas wątróbka drobiowa jest bardzo często w różnych wersjach, smakuje nam w każdym wydaniu i na ciepło i na zimno.

Wątróbka z kurczaka z warzywami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Wątróbka z kurczaka z warzywami

 

  • wątróbka z kurczaka 70 dag,
  • mleko 2 szklanki do moczenia,
  • mąka pszenna 1 szklanka,
  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • cebula 2 sztuki większe + cukier 1 łyżeczka,
  • ząbki czosnku 5 sztuk,
  • warzywa na patelnię mrożone 1 opakowanie,
  • kucharek 2 łyżki,
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
  • sól i pieprz do smaku do wątróbki,
  • kalafior 1 średni

Sposób przygotowania:

Wątróbka z kurczaka z warzywami
Świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków i opłukać pod zimną wodą i dać do miski. Do miski wlać zimne mleko, moczyć kilka godzin. Wątróbkę wylać na durszlak aby mleko odciekło. Do woreczka wsypać mąkę dodać wątróbkę, wymieszać i smażyć na gorącym oleju (rondel, patelnię nakryć pokrywką nie szczelnie, wątróbka nie pryska po kuchni) na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu przełożyć na talerz.

Na tłuszczu po wątróbce podsmażyć pokrojoną cebulę, ząbki czosnku na złocisto z cukrem.

Do cebuli wsypać opakowanie mrożonych warzyw na patelnię, smażyć co jakiś czas mieszając, wsypać kucharka, pieprz ziołowy, gdy warzywa są miękkie zdjąć z ognia.

Kalafior ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Wątróbkę posolić, popieprzyć i podać z warzywami, kalafiorem, my lubimy z bułką paryską.
Wątróbka z kurczaka z warzywami,kalafiorem
Wątróbvka jest bardzo delikatna, soczysta.
Wątróbka z kurczaka z warzywami,kalafiorem
Cukier dodany do cebuli nadaje jej slodkości.
Wątróbka z kurczaka z warzywami,kalafiorem
Warzywa na patelnię doskonale smakują z wątróbką.