Bitki schabowe w sosie śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bitki schabowe to ostatnio u nas często przyrządzane danie, jednak za każdym razem jest inna wersja. Tym razem były bitki w sosie śmietanowym z papryką i pieczarkami.

Bitki schabowe w sosie śmietanowym

Składniki:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym

 

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 2-3 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (przyprawa)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 4-5 pieczarek
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 200 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym

ETAP 1:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym
Rozbite mięso oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią

Schab delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy z jednej strony solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.

ETAP 2:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym
Kotlety smażymy na złoto, a następnie przez chwilę dusimy

Każdy kotlet panierujemy w mące i smażymy na oleju na złoty kolor. Usmażone kawałki mięsa przekładamy do garnka, zalewamy wodą i chwilę dusimy.

ETAP 3:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym
Paprykę i pieczarki rozdrabniamy, a cebulę kroimy

Oczyszczone pieczarki i paprykę umieszczamy w malakserze i rozdrabniamy, cebulę kroimy w piórka.

ETAP 4:

Bitki schabowe w sosie śmietanowym
Do lekko podduszonego mięsa dodajemy pozostałe składniki

Pokrojoną cebulę i rozdrobnione pieczarki z papryką dodajemy do mięsa, zalewamy śmietanką i dusimy pod przykryciem ok. 20-25 minut na wolnym ogniu. Na koniec doprawiamy do smaku.


Tagi:

mięso obiad