reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Bitki w sosie paprykowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszna odmiana tradycyjnych bitek

Bitki w sosie paprykowym

Składniki:

Bitki w sosie paprykowym

 

  • 700g łopatki grubszy mięsień

 

  • 3 łyżki pasty paprykowej

 

 

 

  • cebula

 

 

  • 3/4 litra wywary warzywnego lub mięsnego

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1/2 łyżeczki kminku

 

 

  • mąka do oprószenia mięsa

 

 

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie paprykowym
Mięso rozbijamy solimy, posypujemy pieprzem i oprószamy lekko mąką. Wszystkie kawałki obsmażamy na gorącym oleju. Na tym samym oleju szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę, podlewamy wywarem, dodajemy mięso i przyprawy. Całość dusimy do miękkości ( szybkowar 18 minut) Gdy mięso jest już miękkie odkładamy go na bok, a sos miksujemy na gładko. Stawiamy ponownie na ogniu dodajemy 2 łyżki mąki rozrobionej w kilku łyżkach wody, dodajemy pieczoną paprykę pokrojoną na paski i całość dusimy razem przez około 5-10 minut. Doprawiamy do smaku. Podajemy na przykład z białą kaszą gryczaną

Tagi:

papryka mięso