dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Bitki w sosie pieczeniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Danie mało pracochłonne a bardzo smaczne.

Bitki w sosie pieczeniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bitki w sosie pieczeniowym

 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 3 kostki pieczeniowe
  • ok 3 -4 łyż mąki pszennej
  • sól, pieprz, liść laurowy, tymianek, rozmaryn
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Bitki w sosie pieczeniowym
Mięso płuczemy, kroimy w cienkie plastry, lekko tłuczemy tłuczkiem i delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy plastrek obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aby lekko się podsmażyły. Następnie układamy mięso w rondlu i zalewamy bulionem (kostki rozpuszczone w 600 ml wody), dodajemy liście laurowe i pozostałe przyprawy. Całość dusimy ok 40 - 50 min na wolnym ogniu, aż mięsą będzie miękkie.
Bitki w sosie pieczeniowym
Obsmażone mięso zalewam bulionem pieczeniowym.

Tagi:

szynka