pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

z kiszonych ogórków. Smakują wybornie podane z kluskami szarymi

Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych

 

  • łopatka wieprzowa 30 dag
  • ogórki kiszone 4
  • cebula 2
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • przyprawa do gyrosa 1/2 łyżki
  • wywar warzywny 250ml
  • smalec 1 łyżki

Sposób przygotowania:

Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych
Łopatkę wieprzową kroimy na mniejsze kawałki. Mocno rozbijamy tłuczkiem z dwóch stron. Oprószamy solą. Mąkę mieszamy z przyprawą do gyrosa. Bitki wieprzowe obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanym smalcu. Usmażone przekładamy do rondelka. Zalewamy wywarem warzywnym. Stawiamy na małym ogniu. Gdy się zagotuje dodajemy ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Na pozostałym ze smażenia łopatki smalcu smażymy cebulę pokrojoną w średnią kostkę. Gdy się zarumieni podsypujemy mąki z gyrosem, która nam została z panierowania. Chwilę smażymy i taką cebulkę również dodajemy do bitek. Całość gotujemy około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Smacznego.
Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych
Mąkę mieszamy z przyprawą do gyrosa i mieszamy, następnie w niej panierujemy bitki
Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych
Panierowane bitki smażymy na rumiano na rozgrzanym smalcu
Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych
Usmażone bitki dusimy w wywarze z dodatkie pokrojonych ogórków kiszonych
Bitki wieprzowe w sosie z kiszonych
Bitki wybronie smakują podane z kluskami szarymi

Tagi:

przyprawy